S. Mark Taper Foundation Imaging Center

Los Angeles, California

The location of this facility in an extremely tight and congested urban site required thoughtful planning to accommodate 130,000 SF of programmatic requirements. The design team met this challenge by creating 65,000 SF of new space, and retrofitting existing space to locate the remaining 65,000 SF required by the client.

The building design was a response to the tough site restrictions. The radial, three level form decreased in mass as it rose from the street. It presented a distinct gateway to the medical center at the eastern edge. The new building was a departure in design vernacular from the existing campus that created a distinct identity and established a new outpatient entrance.
Once inside the center, the circulation pattern provides access to all modalities for outpatients and a separate traffic flow for inpatients. Careful construction phasing allowed the various projects to be completed with minimal disruption to the operations of the fully occupied facility.

For its cutting-edge design, S. Mark Taper Foundation Imaging Center received recognition in the AIA’s National Top Ten Most Innovative Healthcare Design Awards.

cedars sinai medical center s mark taper foundation imaging center  resized
cedars sinai medical center s mark taper foundation imaging center  resized
cedars sinai medical center s mark taper foundation imaging center  resized