AIA Design Award

Gold ConstrucTech Vision Award

Marvin M. Black Award

Location of Project
Mission Viejo, California

Square Footage
100,000 square feet

Cost
$100 million

No. of Beds
68

This award winning, $100 million Acute Care Tower features patient centered design and next generation healthcare technology. The 100,000 square foot facility includes 28 medical/surgical beds, 20 ICU beds, imaging, nuclear medicine, Chapel, parking, support and mechanical space.

Redefining the campus' initial master plan, the siting for the new Acute Care Tower creates clear visibility from Medical Center Road. The tower, clad in metal panels with an exposed braced structural frame, conveys the technological state-of-the-art services provided within. Extensive glazing provides abundant natural light, to promote a healing environment for patients and families, and an enhanced work atmosphere for the staff.

The Chapel, with an attached healing garden, is a predominant design element located at the entrance of the new tower. The essential form of the Chapel is a half cylinder with an inclined glass roof structure supported from the top by radial trusses. The dynamic play of light and shadows fill the space with an inspiring sense of healing and life.

The adjacent healing garden offers water displays and a serene setting for meditation. It is defined by low radiating walls from the Chapel and is partially visible from the Imaging department outpatient corridor. The planting and hardscape design evoke a Zen atmosphere, and provide a soft counterpoint to the high-tech tower exterior.

The tower's braced frame structural system provides superior seismic performance. The unique system reduces the size of columns and beams. Main vertical systems such as elevators, stairs, mechanical and electrical shafts are positioned outside the braced floor area. These features maximize the floor area and flexibility to accommodate future space programs. For its achievements in BIM detail modeling of the building exterior, the project received the Gold ConstrucTech Vision Award, which recognizes use of technology and innovation in the construction industry.

The tower is connected to the existing hospital with a pedestrian bridge, and it complements the hospital vocabulary by retaining the same metal panels and glass. The tower infuses a new aesthetic, however, to establish a modern identity and set a new standard for future expansion.

PDF
AIA Design Award

Gold ConstrucTech Vision Award

Marvin M. Black Award

Location of Project
Mission Viejo, California

Square Footage
100,000 square feet

Cost
$100 million

No. of Beds
68

This award winning, $100 million Acute Care Tower features patient centered design and next generation healthcare technology. The 100,000 square foot facility includes 28 medical/surgical beds, 20 ICU beds, imaging, nuclear medicine, Chapel, parking, support and mechanical space.

Redefining the campus' initial master plan, the siting for the new Acute Care Tower creates clear visibility from Medical Center Road. The tower, clad in metal panels with an exposed braced structural frame, conveys the technological state-of-the-art services provided within. Extensive glazing provides abundant natural light, to promote a healing environment for patients and families, and an enhanced work atmosphere for the staff.

The Chapel, with an attached healing garden, is a predominant design element located at the entrance of the new tower. The essential form of the Chapel is a half cylinder with an inclined glass roof structure supported from the top by radial trusses. The dynamic play of light and shadows fill the space with an inspiring sense of healing and life.

The adjacent healing garden offers water displays and a serene setting for meditation. It is defined by low radiating walls from the Chapel and is partially visible from the Imaging department outpatient corridor. The planting and hardscape design evoke a Zen atmosphere, and provide a soft counterpoint to the high-tech tower exterior.

The tower's braced frame structural system provides superior seismic performance. The unique system reduces the size of columns and beams. Main vertical systems such as elevators, stairs, mechanical and electrical shafts are positioned outside the braced floor area. These features maximize the floor area and flexibility to accommodate future space programs. For its achievements in BIM detail modeling of the building exterior, the project received the Gold ConstrucTech Vision Award, which recognizes use of technology and innovation in the construction industry.

The tower is connected to the existing hospital with a pedestrian bridge, and it complements the hospital vocabulary by retaining the same metal panels and glass. The tower infuses a new aesthetic, however, to establish a modern identity and set a new standard for future expansion.

PDF