Jewish Home For The Aged
Howard A. Friedman Pavilion

Location of Project
San Francisco, California

Square Footage
110,000 square feet

Cost
$18 Million

No. of Beds
120

This three-story, 110,000 square-foot skilled nursing facility was designed and planned to provide care for the Jewish elderly at the Jewish Home for the Aged in San Francisco. The 120-bed structure augments the existing 427 beds on the entire campus. The level of care ranges from light residential assistance to comprehensive care for the totally dependent. Development in the healthcare field indicated the need for expanded floor area for the patients, more amenities, and less of an institutional ambiance.

A typical residential floor is designed in an intersecting three-circle configuration. Each circle contains a sky lit atrium surrounded by residential rooms. At the intersection of each of these circles is a nurse's station. This floor plan provides a clear view of all entrances to rooms and corridors.

The three-story atriums are landscaped with large trees and ornamental plants that are visible from all levels of each circular module. A spacious pathway around the atrium leads to the residents' rooms and is designed to invite people to congregate in small groups for social interaction, while still being within view of the nurses' station.

A partial basement contains support space for the residential units, locker rooms, medical records, and meeting rooms. Mechanical and electrical equipment rooms are also located on this level.

The Pavilion is set in a grove of trees, and the exterior blends with the existing buildings on the site through the use of tourmaline precast concrete. Large bay windows visually enhance the residential ambiance of the Home.

Location of Project
San Francisco, California

Square Footage
110,000 square feet

Cost
$18 Million

No. of Beds
120

This three-story, 110,000 square-foot skilled nursing facility was designed and planned to provide care for the Jewish elderly at the Jewish Home for the Aged in San Francisco. The 120-bed structure augments the existing 427 beds on the entire campus. The level of care ranges from light residential assistance to comprehensive care for the totally dependent. Development in the healthcare field indicated the need for expanded floor area for the patients, more amenities, and less of an institutional ambiance.

A typical residential floor is designed in an intersecting three-circle configuration. Each circle contains a sky lit atrium surrounded by residential rooms. At the intersection of each of these circles is a nurse's station. This floor plan provides a clear view of all entrances to rooms and corridors.

The three-story atriums are landscaped with large trees and ornamental plants that are visible from all levels of each circular module. A spacious pathway around the atrium leads to the residents' rooms and is designed to invite people to congregate in small groups for social interaction, while still being within view of the nurses' station.

A partial basement contains support space for the residential units, locker rooms, medical records, and meeting rooms. Mechanical and electrical equipment rooms are also located on this level.

The Pavilion is set in a grove of trees, and the exterior blends with the existing buildings on the site through the use of tourmaline precast concrete. Large bay windows visually enhance the residential ambiance of the Home.