Foundation for the Junior Blind
Administration / Children's Center

Location of Project
Windsor Hills, California

The Foundation for the Junior Blind provides the only residential rehabilitation program for blind children with special needs in the State of California. It provides community based instruction to assist each child to develop critical life skills, social skills, competence in daily living and a sense of self-esteem both in their life at the Foundation and at home with their families.

RBB's goal was to design a facility that accommodates the specialized program for the children of the Foundation. The resulting structure is 73,000 SF with a two-story administration/student services center, a central dining hall with kitchen, a two-story children's residential center, and a subterranean parking garage that is connected vertically via elevators to all functions.

The entry points and stairways of the building are designed as glass or glass block focal points for the blind children to orient themselves. The administration facility in the front of the campus is a control point for visitors and staff.

The building is interconnected via exterior pedestrian pathways; only the administration/student services center and the dining hall are connected on the interior. Ingress to and egress from the three components is by exterior pathways, and was an intentional design element in order to challenge and encourage the children in wayfinding, as well as providing orientation to the central commons. The entire building is wheelchair accessible.

Location of Project
Windsor Hills, California

The Foundation for the Junior Blind provides the only residential rehabilitation program for blind children with special needs in the State of California. It provides community based instruction to assist each child to develop critical life skills, social skills, competence in daily living and a sense of self-esteem both in their life at the Foundation and at home with their families.

RBB's goal was to design a facility that accommodates the specialized program for the children of the Foundation. The resulting structure is 73,000 SF with a two-story administration/student services center, a central dining hall with kitchen, a two-story children's residential center, and a subterranean parking garage that is connected vertically via elevators to all functions.

The entry points and stairways of the building are designed as glass or glass block focal points for the blind children to orient themselves. The administration facility in the front of the campus is a control point for visitors and staff.

The building is interconnected via exterior pedestrian pathways; only the administration/student services center and the dining hall are connected on the interior. Ingress to and egress from the three components is by exterior pathways, and was an intentional design element in order to challenge and encourage the children in wayfinding, as well as providing orientation to the central commons. The entire building is wheelchair accessible.